A hiszékenység csapdái – visszapillantás


Tavaly óta várom. Reménykedtem, nem jön közbe semmi és újra elmehetek Mályiba… Szülőként nem könnyű megszervezni, hogy eljuthassunk férjemmel mindketten egy-egy ilyen alkalomra, főleg hogy a nagyszülők 60 km-re vannak tőlünk.

A téma viszont igencsak „csalogató” volt: A hiszékenység csapdái, avagy természetgyógyászat az Ige mérlegén. Alternatív gyógymódok, homeopátia, méregdrága csodaszerek, gyógyító energiák… Lassan a csapból is ez folyik, mégsem érdekel minket sokszor a háttere. És számomra, aki szeretem olvasni a Bibliát, nem volt kérdés, hogy ott leszek-e, s hála Istennek összejött.

refgomor-1169

Péntek, április 1. Ez az a nap szokott lenni, amikor többen megviccelik egymást, később aztán leleplezve magukat, mondván április elseje van. Dr. Erdélyi Judit is leleplezni készült valamit… Csak ez nem vicc!

Első előadása A hiszékenység csapdái címet viselte, amelyben az előadó arra a veszélyre figyelmeztetett, hogy milyen könnyen becsapható, kihasználható az egészséget lassan mindennél fontosabbnak tartó ember. A hagyományos gyógyszerekből egyre inkább kiábrándulva, szinte kapkodva nyúlnak az olyan termékek után, melyek természetesként, bioként vannak reklámozva. Több konkrét termék felsorolásánál (bioptron lámpa, pí víz, Q10, beta karotén, flavonoidok) érezhető volt, hogy a hallgatóság nagy része ismeri vagy használja is őket. Az előadó határozott véleménye ezekkel kapcsolatban: károsnak ugyan csak a pénztárcánkra nézve károsak, sokszor azonban nem is tartalmazzák a dobozon feltüntetett anyagokat. Az előadás után akadtak is kérdések rendesen, sokan fordultunk tanácsért, véleményért az előadónkhoz. Számomra az egyik legjobb része ennek a napnak mégis az éjszakába nyúló beszélgetés volt kis csapatunkkal. Másnap nehezen is ment az ébredés. De a jó alkalmakat ki kell használni.

Szombat aztán egy jó kis áhítattal indult a nap, majd egymás után két komolyabb előadás következett. Ha a péntek esti előadás megosztotta a hallgatóságot, úgy éreztem ezek még inkább. Az okkult hátterű „gyógyítás, segítségnyújtás” szinte mindenütt jelen van: újságokban, televízióban, interneten, közöttünk. Bár Isten az 5Móz 18,10–12-ben óva int ezektől, az ember mégis – ha tudatlanul is – sokszor átlépi a határokat. Egy kis energia, egy kis információ a horoszkópból, jósnőtől, régi babonaságok (lekopogás, négylevelű lóhere, péntek 13.), a Biblia szerint mind utálatosak Isten előtt. Valóságos veszélyről van tehát szó, amitől csak ezért tilt az Isten. Ha nem lenne rossz, fájdalmas a következmény ránk nézve (a Sátán mindig benyújtja a számlát ugyanis) nem lenne ennyire szigorú az Úr. Ugyanez a helyzet a homeopátiával is. Bevallom, ezt az előadást vártam a legjobban. Férjem már évekkel ezelőtt óva intett a homeopátiás szerektől, s én megfogadva tanácsát igyekeztem távol tartani magam, és a gyerekeinket tőle, mégis mikor az orvos írta fel, nem tudtam neki megmagyarázni hogy pontosan miért is nem kérem. Döbbenetes volt hallgatni ezeknek a szereknek az elkészítési módját, rituáléját, hátterét. Válaszokat kaptam.

refgomor-1222

Úgy gondolom fontos ezekkel a kérdésekkel is foglalkozni, főleg a hívő embernek, hiszen nekünk nem lehet mindegy, hogy életünkbe mit engedünk be, Istennek tetsző vagy nem tetsző dolgokkal foglalkozunk-e? Úgy éreztem, az előadó sok mindenre rávilágított, amit magunk nem biztos, hogy „kinyomoztunk” volna. Határozott álláspontjával és véleményével úgy gondolom egyfajta segítséget nyújtott, hogy erre vonatkozó döntéseinket – amiket nyilván nekünk kell meghozni (és a felelősség is a miénk) – most már tájékozottabban tudjuk meghozni. Mindenképpen építőnek és hasznosnak találtam. Köszönet a szervezőknek, szolgálattevőknek, hogy megvalósulhatott ez a hétvége.

Ismeri az Úr az övéit, és hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja! 2Tim 2,19

Gebe Renáta

A mályi hétvége fényképeit az egyházmegye galériájában lehet megtalálni.

You may also like

LEAVE A COMMENT